top of page

Multi parinti si educatori nu incep sa se gandeasca la pregatirea pentru tranzitia spre gradinita decat cu o luna sau doua inainte de inceperea propriu zisa a cursurilor deoarece este posibil sa nu fie constienti de faptul ca o tranzitie de succes spre acest mediu este un proces ce incepe cu un an inainte. Aceasta perioada poate fi foarte stresanta. Este important sa aveti uneltele si resursele care sa va ajute s ava descurcati cat mai bine.

 

Pregatirea din timp pentru gradinita nu presupune ca cei mici trebuie sa dobandeasca aptitudinile necesare la gradinita inca de acasa, dar, mai degraba, implica faptul ca parintii trebuie sa se asigure ca ei stapanesc niste lucruri simple, elementare, ce le vor folosi pentru o integrare mai buna si mai usoara in noul mediu. Astfel, ei ar trebui sa fie capabili sa repovesteasca o poveste auzita, sau sa poate recunoaste literele din propriul nume. Daca pot face astfel de lucruri, atunci sansele sunt mai mari ca ei sa poate incepe anul urmator gradinita la un nivel foarte bun.

 

Anul anterior inceperii gradinitei este perioada in care copilul trebuie sa invete lucruri importante, aptitudini elementare, precum trasarea conturului in jurul unei forme, desenarea literelor si a cifrelor, urmarea instructiunilor simple, recunoasterea titlului unei carti sau asocierea sunetelor care rimeaza. Toate aceste lucruri sunt importante pentru viitorul succes la scoala, deoarece impreuna ele formeaza baza pentru dezvoltarea superioara a aptitudinilor lor si explorarea sarcinilor mai complexe.

 

Lucruri care sunt obisnuite pentru copii mai mari, precum tinerea corecta a stiloului sau ascultarea unei povesti cu alti copii in jur, sunt elemente esentiale pe care copiii trebuie sa le stapaneasca atunci cand trec de la gradinita la scoala. Este recomandat sa expuneti copilul in mod treptat la acest tip de experiente in timpul anului dinaintea incepereii gradinitei pentru ca el sa se familiarizeze cu ele. Incurajati interactiunea cu alti copii si invatati-l sa poata sta linistit pentru o perioada scurta de timp si sa nu intre in conflict cu persoanele din jurul lui.

 

Un alt beneficiu pentru pregatirea din timp a copilului pentru gradinita este faptul ca, in felul acesta, invatati care activitati il atrag pe cel mic si care nu sunt potrivite pentru el. Aceasta informatie este valoroasa si o puteti imparti cu educatoarea. Cu cat aceasta stie mai multe despre copil inca de la inceputul anului, cu atat va fi mai bine pentru acesta pe decursul intregii perioade a gradinitei. Va sfatuim sa faceti o lista cu activitatile pe care le incercati si sa notati de inclinatii, aptitudini sau talente observati ca are micutul.

 

Pregatirea pentru un nou mediu precum gradinita incepe cu mult inaintea orelor propriu zise petrecute acolo. Este foarte bine sa incepeti lucrul cu cei mici foarte devreme, dar intr-un mod distractiv si antrenant pentru ei. Asigurati-va ca tranzitia spre noua experienta din viata lor va fi una cat mai usoara si mai rapida. 

bottom of page